Varsinais-Suomen museopäivä Taivassalossa

Taivassalo-Seuran johtokunta on päättänyt, että Varsinais-Suomen museopäivää 29.8. vietetään ilman työnäytöksiä.

Viiasten kartanomuseo on normaalisti avoinna 1.6. – 31.8.2021 tiistaista sunnuntaihin klo 12 – 16.

Kahvila on avoinna museon aukioloaikana.

JOHTOKUNTA

Kotiseutupäivä Museolla siirtyy

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58 §:n mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi.

Edellä olevan johdosta Taivassalo-Seuran johtokunta päätti siirtää kotiseutupäivän ajankohtaa Varsinais-Suomen museopäivän yhteyteen 29.8.2021.

Kotiseutumuseo on avoinna normaalisti koronarajoitukset huomioiden.

JOHTOKUNTA

Laulun laineilla -konsertti

Laulaja Marika Kivinen Kuva: Jussi Vierimaa

Kunnianosoitus Marian Andersonille ja Kosti Vehaselle

Laulaja Marika Kivinen ja pianisti Jenna Ristilä esiintyvät Taivassalon seurakuntakeskuksessa heinäkuun 22. päivänä klo 18. Noin tunnin mittainen konsertti on kunnianosoitus amerikkalaisen alton Marian Andersonin ja pianisti Kosti Vehasen yhteistyölle. Konsertin aikana mezzosopraano Marika Kivinen, joka on myös historioitsija, kertoo Andersonin ja Vehasen yhteistyöstä ja heidän konserteistaan Suomessa 1930-luvulla.

Kivinen ja Ristilä ovat inspiroituneet Andersonin ja Vehasen historiallisista konserteista ja ovat yhdessä rakentaneet konsertin ohjelman. He esittävät klassisia sävelmiä mm. Franz Schubertilta, Jean Sibeliukselta ja Clara Schumannilta, mutta myös kansanlaulusovituksia ja afroamerikkalaisia spirituaaleja.

Taivassalo-seuran puheenjohtaja Inga Grönlund kertoo konsertin alussa Kosti Vehasen yhteydestä Taivassaloon. Kansainvälistä uraa tehnyt Vehanen oli Turusta kotoisin, mutta vietti usein kesänsä Kustavissa. Vehasen isä oli Taivassalosta kotoisin ja perimätietona on säilynyt kertomuksia Kosti Vehasen vierailuista paikkakunnalle.

Afroamerikkalainen Marian Anderson sai koko uransa ajan kokea ennakkoluuloja ja syrjintää. Hän käytti aktiivisesti omaa asemaansa maailmankuuluna laulajana ennakkoluulojen kyseenalaistamiseen. Kivinen ja Ristilä pyrkivät yhteistyössään nostamaan musiikin keinoin esiin yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Marika Kivinen on turkulainen mezzosopraano, joka tällä hetkellä kirjoittaa väitöskirjaa Åbo Akademin yleisen historian oppiaineeseen. Hänen väitöskirjansa teemana on eksotismi ja orientalismi suomalaisessa laulumusiikissa n. 1900–1940. Hän on valmistunut musiikkipedagogiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta Helsingissä.

Jenna Ristilä on savonlinnalaislähtöinen pianisti. Ristilä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta esittävän säveltaiteen linjalta vuonna 2014, ja suoritti 2018 toisen maisterintutkintonsa samassa oppilaitoksessa pääaineenaan korrepetitio. Syksyllä 2021 Ristilä aloittaa opinnot Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa, missä hänen tutkimuksensa keskittyy suomalaisiin naissäveltäjiin 1800-luvulta nykypäivään.

Koneen säätiön rahoittama Untold Stories -hanke on tukenut konsertin suunnittelua.

Konsertin järjestävät Taivassalo-Seura ja Taivassalon seurakunta.

Pianisti Jenna Ristilä Kuva: Gustav Larsson

Konsertti: Laulun laineilla – kunnianosoitus Marian Andersonille ja Kosti Vehaselle

Säveltäjinä mm. Franz Schubert, Jean Sibelius, Margaret Bonds ohjelmassa myös suomalaisia kansansävelmiä ja afroamerikkalaisia spirituaaleja.

Esiintyjinä Marika Kivinen, mezzosopraano ja Jenna Ristilä, piano.

Taivassalon seurakuntakeskus, to 22.7. klo 18.
Liput 10 euroa (myynnissä ovelta tuntia ennen konsertin alkua)

Näyttelyt ja tapahtumat 2021

Museon Väentuvassa

kesäkuussa Harri Veistisen akvarelleja
heinäkuussa Päivi Hannulan akvarelleja
elokuussa Mika Aulion öljyvärityöt

Museon näyttelyhuoneessa

LEIKKIKALUT VUOSIEN VARRELTA” näyttelyssä yli 100 nostalgista lelua

Lelunäyttelyn puuhevosia Kuva: Timo Numminen

Muut tapahtumat

15.7. klo 18.30 – 20.00 korsulauluilta Ketarsalmen korsulla. Vapaa pääsy.
22.7. klo 18.00 – 19.30 Seurakuntakeskus mezzo-soprano Marika Kivinen esittää laulaja Marian Andersonin esityksiä, sekä kertoo laulajan ja pianisti Kosti Vehasen yhteistyöstä. Ohjelma 10 € (sisältää kahvituksen).
1.8. Kotiseutupäivä Museolla. Vapaa pääsy.
15.8. EL Varsinais-Suomen piirin hengellinen päivä. Järj. Eläkeliiton Taivassalon yhdistys
29.8. Varsinais-Suomen museopäivä Museolla. Vapaa pääsy.

Mahdolliset kokoontumisrajoitukset voivat aiheuttaa muutoksia tapahtumien järjestämiseen.

KEVÄTKOKOUS

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidetään maanantaina 29.3.2021 kello 18:00 Kotiseutuarkistolla ja sähköisenä kokouksena Teams-etäyhteyden kautta.

Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Ilmoittautumiset sihteerille 0400 275 760

Koronatilanteen takia osallistujien toivotaan osallistuvan kokoukseen etänä. Ilmoittautumiset etäkokoukseen sähköpostitse osoitteeseen taivassalonmuseo@gmail.com viimeistään 28.3.2021. Saat sähköpostiisi osallistumislinkin ennen kokousta.

Johtokunta

Varsinais-Suomen museopäivä 30.8.

Varsinais-Suomen museopäivänä, elokuun viimeisenä sunnuntaina, tarjoaa Taivassalo-Seura ilmaisen sisäänpääsyn Viiaisten kartanomuseoon, Hakkenpääntie 290, Taivassalo. Museo ja kahvio on avoinna 12 – 16. Samalla Viiasten vuoden 2020 museokausi päättyy.

Taivassalo-Seura järjesti kesäjuhlat elokuun 2. päivänä juhlistaen seuran 60-vuotista ja Viiasten museon 50-vuotista taivalta lähes 300 juhlavieraan kanssa. Kiitokset vielä kaikille mukana olleille ja muistaneille.

Kesäjuhlilla Juha Hurme piti puheen “Tarina Leppäkertusta” hurmioituneen yleisön seuratessa. Kuva: Timo Numminen © 2020

Kesäjuhlien panostuksesta johtuen työnäytöksiä ei nyt museopäivänä järjestetä.

Korsulauluilta torstaina 13.8.

Sota-ajan musiikki soi Ketarsalmen Kievarin korsumuseon ympäristössä torstaina 13.8. klo 18.30 alkaen (Hylkiläntie 45). Tilaisuudessa soitetaan ja lauletaan suosittuja, kaikille tuttuja sävelmiä. Musiikista vastaavat korsupojat Antti, Mauno ja Pertti. Parituntinen musiikki-ilta päättyy aina yhtä sykähdyttävään veteraanin iltahuutoon.

Väliajalla myytävänä kahvia ja munkkeja. Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua sota-aikaisia rintamaolosuhteita esitteleviin korsuun ja juoksuhautaan.

Tervetuloa!

Pertti Aho & kumppanit vetivät korsulauluillan. Kuva: Eira Rouvali © 2013

Siivoustalkoot 2019

Museon piha-alueen siivoustalkoot pidetään keskiviikkona 8.5.2019 kello 17.00 alkaen

Kaikki joukolla talkoisiin, otathan oman haravan mukaan.

Hakkenpääntie 290, 23310 Taivassalo

Tervetuloa