Viiasten kartano

Viiasten kartano päätySaksalaissyntyinen aatelismies Anders Garp sai Wiialan kylän maat haltuunsa 1370-luvulla. Näin sai alkunsa Viiasten kartano, joka oli Garp -Karpelainen – Carpelan suvulla 1374 – 1796. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1779 – 1784 kartanon silloisen omistajan Gustaf Malmin ja hänen Carpelan-sukuisen vaimonsa aikana. Rakennusmestarina oli Bertil Lustig. Alunperin rakennuksessa oli taitekatto ja punamullatut seinät. Wittfooth-suvun aikana rakennusta muodinmukaistettiin. Henrik Gusaf Wittfooth (1796 – 1838) muutti taitekaton aumakatoksi, korotti pitkittäisseiniä nykyiseen korkeuteen ja vaihtoi ikkunoiden kehykset myöhäisempiretyylisiksi. 1800-luvun lopulla aumakaton tilalle tuli satulakatto. Wittfooth-suvulle tila siirtyi vuoden 1796 jälkeen. Wittfooth-suvun hallussa tila oli vuoteen 1960, jolloin jo purkutuomion saanut tila saatiin rahoitusjärjestelyjen jälkeen ostettua Taivassalo-Seuralle. Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1970 museotoiminta pääsi alkamaan.

Viiasten kartano sisä2.png

Alakerran kahdeksan huonetta kalustuksineen ja esineistöineen muodostavat kokonaisuuden, joka pyrkii kuvaamaan vanhaa kartanokulttuuria, jossa on myös asuttu 1960-luvulle asti.

Taivassalon historiassa merenkulku ja kalastus ovat esittäneet tärkeää osaa. Kalastusta harjoittivat lähes kaikki talolliset siinä määrin, että peltojen hoito laiminlyötiin tai jätettiin naisväen huoleksi. Yläkerran merenkulkuhuoneessa voi tarkemmin tutustua mm. merikapteeni F.S. Gustafssonin lahjoittamaan jäämistöön. Viiasten kartano sisä.pngKalastusvälineitä on esillä aina verkonkudonnasta suolattujen kalojen säilytysastioihin eli nelikoihin. Puuastioiden valmistus onkin aina liittynyt Vakka-Suomeen, kuten nimikin kertoo. Astioita ei tehty vain omiksi tarpeiksi, vaan niitä on viety ulkomaillekin, varsinkin Ruotsiin. Erilaisiin puuastioihin voi tutustua esillä olevassa pysyväisnäyttelyssä. Yläkerrasta löytyy runsaasti muihinkin ammatteihin liittyvää esineistöä ja kouluihin liittyvää tietoutta kiertokouluajoista alkaen.

Virtuaalimatkalle museoon

Tästä pääset 360-virtuaalimatkalle Taivassalon museoon

Voit kiertää näkymää ja edetä nuolen osoittamaan suuntaan. Hauskaa matkaa!