Käsikamari

Käsikamari eli laskettava huone

Keittiön vieressä oleva käsikamari on sisustettu alkuperäiseen käyttöönsä eli keittiössä tehtävien töiden apuhuoneeksi, jossa useimmiten leivottiin. Sitä varten huoneessa on mm. juuripytty.

Happaman leivän juuri hapatettiin kitkerän happamaksi juuripytyssä. Taikinakaukalossa taikina sotkettiin. Kun taikina oli noussut tarpeeksi, sitä vanutettiin ja vanutuksista leivottiin leipäyksiä. Leipäsarvella tehtiin keskelle reikä ja puskimella lyötiin pieniä reikiä, jotta kyrsistä ei tulisi lokokuorisia. Leivinpöydältä leivät nostettiin leipälaudoille nousemaan. Sieltä ne leipälapiolla nostettiin lämpimään uuniin, joka sitä ennen oli korilolla ja uuniluudalla puhdistettu.

Paistuneet leivät nostettiin sitten leipälaudoille jäähtymään. Niistä ne jäähtyneinä pujotettiin vartaisiin, jotka nostettiin keittiön lakeen leipäorsien varaan kuivumaan. Katosta kuivat leivät viikon tai parin kuluttua korjattiin leipäkoreihin tai tynnyreihin.

Talossa oli myös tapana tehdä viiliä. Maitoa kaadettiin matalaan, puiseen tai savesta tehtyyn fiilipunkkaan, jossa oli valmiina tippa pohjapiimää. Punkat ladottiin kaapin hyllylle happanemaan. Käsikamarissa tehtäviä tärkeitä töitä olivat myös juuston ja kaljan valmistus, joita varten huoneessa on juustokehiä ja kaljasaavi. Makkaroiden tekoa varten oli makkarasarvia ja uunipeltejä. Huoneessa on myös varsinainen jääkaappi, joka pidettiin kylmänä jäällä, jota saatiin aumoihin talvisaikaan säilötyistä, suurista jäälohkareista.

Keittiön ja eteisen välisessä käytävässä on naulakossa puupuntari, lyhty ja puuluistimet. Lattialla on matka-arkku, koffertti, 1700-luvulta sekä kartanon tuoliklosetti alkuperäisellä paikallaan, vierellään hiirenpyydys.