Kalastusvälineet

Kalastusvälineet

Porraskaiteen vieressä olevan isonrysyn pienoismalli on tehty Turussa pidettyä näyttelyä varten. Rysynankkurina käytettiin puuankkureita. Verkkohangot, verkonkudontatelineet, olivat talvisin ahkerassa käytössä. Lankana käytettiin kotona kehrättyä hamppua ja pellavaa. Savupiipun vieressä olevan veneen takaosassa on kalanelätys eli sumppu. Siitä syystä koko venettä kutsuttiin sumpuksi. Kun kaloja säilytettiin elävinä, niitä pidettiin elätyksessä eli sumpussa. Sieltä niitä myös haettiin silloin, kun kaloja tultiin kalastajalta ostamaan.

Ikkunan vieressä olevan tilan voidaan kuvitella olevan myös rantahuone, jossa säilytettiin erilaisia kalastusvälineitä ja jossa myös suolattiin silakat nurkassa olevaan isoon suolausammeeseen, kun ne oli sitä ennen perattu ja pesty pesinkoreissa. Noin kaksi kuukautta suolassa olleet silakat siirrettiin ammeesta nelikoihin. Näytteillä oleva nelikko on kruunaamaton. Kaikki kauppiaat eivät vaatineet kruunattuja nelikoita tietäessään, että ne oli tehty mittojen mukaan. Muuten Taivassalossa oli omat kruunaajat, jotka kävivät määrättyinä, kirkossa ilmoitettuina päivinä kruunaamassa silakka-astioita eri puolilla pitäjää.

Nuottapatinat, jääkengät, olivat talvella välttämättömät. Nuottavälineitä ovat myös nuottakela ja nuotanvetopuut. Atraimella pyydystettiin kaloja matalista vesistä. Seinän vieressä on kaksi pajan oven lautaa, joihin on tallennettu kruunarin leima ja hakkenpääläisten sekä velkualaisten nimikirjaimia ja puumerkkejä. Naulakossa on ahvenverkko. Ylös orsille nostettu isorysy saattoi olla hyvinkin pitkä, aitoineen käytettäessä.