Kotiseutuarkisto muuttaa uusiin tiloihin

Muuttolaatikot ovat saapuneet ja pakkaaminen on alkanut.

Muutosta johtuen arkisto on avoinna vain sopimuksesta. Aineistot, esim. valokuvat, ovat käytettävissä hyvin rajoitetusti muuton aikana.

Parhaiten tavaitat meidät sähköpostilla info (at) taivassalo-seura.fi kautta.

TAIVASSALOKORUJA MYYNNISSÄ

kotiseutukorut
Valmiit korut

Karhunhammasriipukset

pronssi, pituus 45 cm
ketjulla 30,00 €
hihnalla 25,00 €

Taivassalo laivakorut

45 cm:n ketjulla:
pronssi 30,00 €
hopea 40,00 €

rintakoru neulakiinnityksellä:
pronssi 35,00 €
hopea 40,00 €

Myyntipaikat 2023

Kotiseutuarkisto, Keskustie 11 (avoinna ke klo 11-13)
Taivassalon Viiasten museo, Hakkenpääntie 290 (avoinna ti-su klo 12-16)
Taivassalon kirjasto, Ihattulantie 8 (palveluaikana)
Lähetyskirppis, Keskustie 11, avoinna 17.1.2023 alkaen: ti klo 10-14, pe klo 10-15, la klo 10-13. 1.6.-31.8. kirppis avoinna: – ti ja ke klo 10-14

TAIVASSALO VIIRI

Paljon kysyttyjä Taivassalo viirejä on taas saatavana.

Viirejä on kahta kokoa, pituus 4 tai 5 metriä, leveys kummassakin 50 cm.

Myyntipisteet

Viiasten museo, Hakkenpääntie 290 (1.6.-31.8. ti-su klo 12.00-16.00)
Taivassalo-Seuran arkisto, Keskustie 11 (keskiviikkoisin klo 10.00-13.00)
Armida Second hand & Vintage, Kustavintie 19, Taivassalo

Kotimaassa valmistetun viirin hinta 75 €.

Taivassalo viiri

NÄYTTELYT JA TAPAHTUMAT 2023

Taivassalon museo eli Viiasten kartano avaa ovensa jälleen kesällä ja on auki kesäkuun alusta elokuun loppuun tiistaista sunnuntaihin kello 12–16. Kartanon vaihtuvassa näyttelytilassa nähdään muun muassa lotta- ja sankarivainajanäyttelyt sekä vaatturin huoneessa kertomuksia kotiseutuaktiivin työstä museon hyväksi.

Heinäkuun 4. päivänä kartanomuseon puistossa vietetään yhteislaulutilaisuutta Hannu Mäen vetämänä. Bittan laulut -tapahtumassa lauletaan edesmenneen kunnallisneuvoksen Birgitta Tommilan suosikkikappaleita.

Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina ovat vuorossa perinteiset kotiseutupäivät, jossa puhujavieraat kertovat muun muassa sankarivainajien etsintätyöstä. Varsinais-Suomen museopäivää vietetään elokuun viimeisenä sunnuntaina ja tapahtumassa on muun muassa työnäytöksiä.

Taidenäyttelyt vaihtuvat museon kahviossa kuukausittain. Kesän aikana on esillä Päivi Hannulan, Hanna Nurnheimin ja Mika Aulion töitä.

Museon kahvila palvelee museon aukioloaikana.

Tervetuloa

VUOSIKOKOUS

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 24.4. Silvermarketin tiloissa.

Taivassalo-Seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jorkka Lehtonen. Muut hallituksen jäsenet ovat Inga Grönlund, Vilja Lahdenperä, Marja Laine, Toive Lehtinen, Anne Penttinen, Marita Perttala ja Emilia Rainiola.

Uudeksi jäseneksi valittiin Hannu Visuri, joka on toiminut hallituksen sihteerinä jo jonkin aikaa. Varajäseniksi valittiin Eira Rouvali ja Anssi Suinila.

Kokous kutsui Eira Rouvalin yhdistyksen kunniajäseneksi ansiokkaasta työstä kotiseututyön hyväksi.

MUSEOKAUSI 2023

Viiasten kartanomuseo valmistautuu museokauteen.

Viime vuoden ”Lelut” -näyttely purettiin.

Museon siivoustalkoot pidettiin 20.4. Piha-alue haravoitiin ja museorakennuksista talven pölyjä pyyhittiin sekä tuuletettiin huonetiloja.

Vuoden ensimmäinen ryhmä on jo käynyt tutustumassa museon perusnäyttelyyn.

Sähkön siirrosta vastaava verkkoyhtiö teki museon alueella kaapelointitöitä, jotka saatiin päätökseen 25.4.2023. Nyt odotetaan, että maisemointityöt ja piha saadaan kuntoon ennen museokauden alkua.

MUSEOKAUSI 2022 PÄÄTTYI

Viiasten kartanomuseon sulki ovensa kesäkauden 2022 päätteeksi.

Lämpimät kiitokset kaikille museovieraille, näytteilleasettajille ja työntekijöille sekä kaikille vapaaehtoisille, jotka mahdollistivat kauden läpiviennin.

Viiasten museo syysasussa vuonna 2001

Nähdään taas ensivuonna.

Puheenjohtajalla on puheenvuoro

Hyvää kevättä kaikille kotiseudun perinteitä vaaliville!

Itse olen aboriginaali taivassalolainen, vaikkakin kierrellyt elämäni aikana lounaisrannikkoa pitkin poikin Turun ja Rauman välillä. Aina kuitenkin, meren parttal. Puheessani olenkin näin saanut säilyttää lounaismurteen. Kieltäni en ole muuttanut, vaikka 90-luvun alussa käytyäni Jyväskylässä auskultoimassa silloinen ohjaajani sanoi, että ”jos olisit tullut opiskelemaan viisi vuotta aikaisemmin, olisimme laittaneet sinut kielikuriin”. Koin murteeni kuitenkin olevan rikkauteni silloin ja nyt, jos koskaan. Murre on osa perintöämme, jonka olemme vanhemmiltamme saaneet ja yhtä arvokas kuin muukin perintökalleus. Vaikka tänä päivänä tuntuukin, että perintövaasi säilyy paremmin kuin kielemme.

Taivassalo-Seuran yhtenä tarkoituksena on kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen. Yhtenä tärkeänä osana sitä on meidän kielemme. Suurin osa informaatiosta saadaan yleiskielellä ja nykyisin myös kokonaan vieraalla kielellä eli englannilla. Millaiseksi kielemme muuttuu 50 vuoden kulutta?? Vaalikaa kieltämme. ”Opettakka kakaran puhelema meijä kiält”.
Toivotan kaikille vapauttavaa kesää koronakurimuksesta, nähdään museolla!

Inga Grönlund, puheenjohtaja
kalastajan tytär