Timo Numminen digitoi Taivassalon historiaa

Pöydällä on pino vanhoja valokuva-albumeja. Taivassalo-Seuran arkistonhoitaja Timo Numminen ottaa yhden käteensä ja asettelee sen sivu kerrallaan skannerille. Hän käy jokaisen kuvan tarkasti läpi ja siirtää ne tietokoneen ruudulla digitaaliseen muotoon. Alkuperäisaineistoa hän käsitelee aina varoen hanskat kädessä.

Sähköisessä muodossa tietoa voidaan hyödyntää monipuolisesti mm. kouluissa, yliopistoissa, sukututkimuksessa ja matkailussa. Tieto myös siirtyy sujuvasti tietoverkkoja pitkin ja on tällöin hyödynnettävissä paikasta riippumatta.

Digitoitavaa tietoa riittää

Taivassalon kotiseutuarkistossa on muun muassa 20 000 valokuvaa, iso määrä lehtileikkeitä ja karttoja, rippikirjoja ja henkikirjoja sekä satoja muita kirjoja ja rakennusinventointien tuloksia. Lisäksi kotiseutuarkistossa säilytetään paikallisten yhdistysten asiakirjoja. Digitoituina on karkeasti arvioituna noin 40 % aineistosta.
– Tähän asti digitaaliseen muotoon on siirretty 9000 kuvaa ja 250 asiakirjasivua sekä vanhoilta levykkeiltä 700 tiedostoa ja C-kaseteilta äänitteitä puolitoista tuntia. Näiden lukujen päälle Pekka Paasio reprokuvasi talkootyönä yli 900 lasinegatiivia, josta hänelle pitää lausua suuret kiitokset. Nyt pitäisi kylmähermoisesti priorisoida, mitä lopuille halutaan, voidaan tai pystytään tekemään, Timo kertoo.

Timo tuli mukaan Taivassalo-Seuran toimintaan toukokuussa vuonna 2018. Seura tarvitsi osa-aikaista työntekijää digitointi- ja hanketyön pariin ja taivassalolaiselle osa-aikaeläkeläiselle työ tuli sopivaan saumaan. Timo mainitsee työn parhaiksi hetkiksi esimerkiksi sen, kun vastaan tulee kuva, joka täydentää jonkin kohteen ajallisesti. Tai kun uteliaisuus ja löytämisen mahdollisuus valtaa mielen tutkiessa esimerkiksi vanhaa lasinegatiivia.
– Vau-fiiliksen aiheuttavat myös kuvat, joissa esiintyy jokin kohde, joka on lajissaan Taivassalon ensimmäinen, kuten auto tai bensapumppu. Aineistoa olisi useankin eri valokuvanäyttelyn järjestämiseen.

Kuvia nähtävillä Topoteekissa

Taivassalo-Seura julkaisi Taivassalon Topoteekin (taivassalo.topoteekki.fi) marraskuussa 2018 jakaakseen kotiseutuaineistoja verkon välityksellä.
– Taivassalon Topoteekkiin on nyt siirrettynä yli 800 tiedostoa ja näistä julkisella puolella on selattavissa noin 600 tiedostoa. Kaikkia digitoituja kuvia ei voida valitettavasti julkaista, vaikka ne olisivat kuinka hyviä ja mielenkiintoisia. Mikäli kuvassa esiintyy elossa olevia henkilöitä ja kuvaa ei ole kuvattu julkisella paikalla, pitää heiltä kaikilta saada julkaisulupa, koska henkilötietolaki suojaa henkilöiden yksityisyyttä, Timo toteaa.

Vanhat valokuvat digitoitavaksi

Onko sinulla vanhoja valokuvia, joita olisit valmis antamaan digitoitavaksi? Alkuperäinen kuvamateriaali jää aina sinulle ja digitoinnin yhteydessä käydään läpi myös tekijänoikeuksiin liittyvät asiat. Yksityishenkilöiltä toivotaan erityisesti saaristomaiseman muutosta ja saaristolaisten työhön ja toimeentuloon liittyvää kuvamateriaalia.

Taivassalo-Seuran arkisto on auki keskiviikkoisin klo 10 – 13 ja erikseen sovittuna aikana.
Tervetuloa tutustumaan!

Ota yhteyttä: info@taivassalo-seura.fi

Julkaistu 15.3.2020
: sähköpostiosoite päivitetty 19.7.2022