Vellikello soi yli sadan vuoden tauon jälkeen

Viiasten kartanon vanha vellikello asennettiin rakennukseen, jossa se on alkujaankin ollut.

Taivassalo-Seuran johtokunnan jäsen Tarmo Päivärinta esittelee hymyssä suin uusinta kunnostustyötään, nimittäin Viiasten kartanon vanhaa vellikelloa. Kello on ollut säilytyksessä kartanomuseon vintillä ja tiettävästi se on ollut käyttötarkoituksensa mukaisessa käytössä viimeksi 1800 – 1900-lukujen taitteessa.
– Silloin se oli kartanon katolla olleessa tornissa, josta tarkkailtiin, kuinka hyvin talolaiset hoitivat työnsä, Tarmo kertoo.

Perimätiedon mukaan vellikello on kuitenkin ollut alun perin väentuvan päädyssä, jonne se nytkin päätettiin sijoittaa. Tosin maisemallisista syistä rakennuksen toiseen päätyyn.
– Tarkkaa kuvamateriaalia paikoillaan olleesta vellikellosta ei ole löytynyt, joten suunnittelin itse kellotapulin. Lasse ja Timo Päivärinta hoitivat asennuksen.

Vellikello asennettiin paikoilleen nosturilla 25. kesäkuuta.

Kellossa on kauniita kukkia muistuttavia koristeita. Siitä ei kuitenkaan löydy kaiverruksia, joista voisi päätellä jotain kellon alkuperästä. Tarmo arvelee sen olevan vähintään 200 vuotta vanha.
– Olen kuullut, että kun vellikelloa soitettiin, hevoset pysähtyivät sillä sekunnilla pellolla, halusivat valjaiden riisuttavan ja vaativat päästä syömään.

Vellikello soi yli sadan vuoden tauon jälkeen Taivassalo-Seuran kesäjuhlissa eli 2. elokuuta pidettävillä kotiseutupäivillä. Tapahtumassa juhlitaan 60 vuotta täyttävää seuraa ja 50 vuotta täyttävää museota.

Vellikello on ollut säilytyksessä Viiasten kartanon vintillä.
Tarmo Päivärinta suunnitteli ja teki hienon kellotapulin itse.

Julkaistu 2.7.2020 (korjattu 17.7. -> alkuperäinen sijainti väentuvan toisessa päädyssä)