Keittiö

Keittiö

Keittiössä (kyökissä) on korsteeniuuni, jonka leivinuuni on kokonaan salin ja tämän huoneen välisessä komerossa eli senkissä. Uunin päällä on kahviprännäri eli kahvipaahdin, munkki- ja ohukaispannu, huhmare, riivin eli raastinrautoja ja puinen patarengas, jonka päälle pata asetettiin pöydässä. Toinen, jalallinen padanalus on lattialla. Uunin päällä on myös palanen kotona tehtyä saippuaa, jota saatiin keittämällä teuraseläinten talia ja muita teurasjätteitä väkevässä lipeäliemessä.

Talonpoikaistyylinen orsipöytä ja kattoon ripustettu lasten keinu ovat 1800-luvulta. Pöytä on katettu ruokailua varten. Ruokailun jälkeen puulusikat nuoltiin puhtaiksi ja laitettiin varrestaan ikkunan pielessä olevan karmilaudan alle. Avohyllyllä on pyökkipuisia lautasia, joiden materiaalin vakkasuomalaiset merenkulkijat toivat Tanskasta ja Etelä-Ruotsista. (Menomatkalla kuormana oli puuastioita). Keittiön nurkassa olevassa nurkkakaapissa on keramiikka-astioita, joita kruukmaakarit valmistivat Varsinais-Suomessa.

Lattialla on vanhanajan valaisin, päre(teline), ja uunin suussa toinen. Päreitä kului talossa paljon, kun yksi päre paloi vain noin neljännestunnin ja keinotekoista valaistusta tarvittiin 1300 tuntia vuodessa. Oven pielessä nurkassa on saavinkantopuu eli korento ja seinällä on vedellä täytettävä kuparinen vuoteenlämmitin.