Laulun laineilla -konsertti

Laulaja Marika Kivinen Kuva: Jussi Vierimaa

Kunnianosoitus Marian Andersonille ja Kosti Vehaselle

Laulaja Marika Kivinen ja pianisti Jenna Ristilä esiintyvät Taivassalon seurakuntakeskuksessa heinäkuun 22. päivänä klo 18. Noin tunnin mittainen konsertti on kunnianosoitus amerikkalaisen alton Marian Andersonin ja pianisti Kosti Vehasen yhteistyölle. Konsertin aikana mezzosopraano Marika Kivinen, joka on myös historioitsija, kertoo Andersonin ja Vehasen yhteistyöstä ja heidän konserteistaan Suomessa 1930-luvulla.

Kivinen ja Ristilä ovat inspiroituneet Andersonin ja Vehasen historiallisista konserteista ja ovat yhdessä rakentaneet konsertin ohjelman. He esittävät klassisia sävelmiä mm. Franz Schubertilta, Jean Sibeliukselta ja Clara Schumannilta, mutta myös kansanlaulusovituksia ja afroamerikkalaisia spirituaaleja.

Taivassalo-seuran puheenjohtaja Inga Grönlund kertoo konsertin alussa Kosti Vehasen yhteydestä Taivassaloon. Kansainvälistä uraa tehnyt Vehanen oli Turusta kotoisin, mutta vietti usein kesänsä Kustavissa. Vehasen isä oli Taivassalosta kotoisin ja perimätietona on säilynyt kertomuksia Kosti Vehasen vierailuista paikkakunnalle.

Afroamerikkalainen Marian Anderson sai koko uransa ajan kokea ennakkoluuloja ja syrjintää. Hän käytti aktiivisesti omaa asemaansa maailmankuuluna laulajana ennakkoluulojen kyseenalaistamiseen. Kivinen ja Ristilä pyrkivät yhteistyössään nostamaan musiikin keinoin esiin yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Marika Kivinen on turkulainen mezzosopraano, joka tällä hetkellä kirjoittaa väitöskirjaa Åbo Akademin yleisen historian oppiaineeseen. Hänen väitöskirjansa teemana on eksotismi ja orientalismi suomalaisessa laulumusiikissa n. 1900–1940. Hän on valmistunut musiikkipedagogiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta Helsingissä.

Jenna Ristilä on savonlinnalaislähtöinen pianisti. Ristilä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta esittävän säveltaiteen linjalta vuonna 2014, ja suoritti 2018 toisen maisterintutkintonsa samassa oppilaitoksessa pääaineenaan korrepetitio. Syksyllä 2021 Ristilä aloittaa opinnot Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa, missä hänen tutkimuksensa keskittyy suomalaisiin naissäveltäjiin 1800-luvulta nykypäivään.

Koneen säätiön rahoittama Untold Stories -hanke on tukenut konsertin suunnittelua.

Konsertin järjestävät Taivassalo-Seura ja Taivassalon seurakunta.

Pianisti Jenna Ristilä Kuva: Gustav Larsson

Konsertti: Laulun laineilla – kunnianosoitus Marian Andersonille ja Kosti Vehaselle

Säveltäjinä mm. Franz Schubert, Jean Sibelius, Margaret Bonds ohjelmassa myös suomalaisia kansansävelmiä ja afroamerikkalaisia spirituaaleja.

Esiintyjinä Marika Kivinen, mezzosopraano ja Jenna Ristilä, piano.

Taivassalon seurakuntakeskus, to 22.7. klo 18.
Liput 10 euroa (myynnissä ovelta tuntia ennen konsertin alkua)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *