Kotiseutupäivät 6.8. klo 12-16 Taivassalon museolla

Tervetuloa Kotiseutupäiville Taivassalon museoon, Viiasten kartanoon! Päivän aikana museoon on vapaa pääsy.

Tapahtuman alkupuolella kuulemme mielenkiintoisia tarinoita ja puheita, kun Sankarivainajien etsintäryhmä Taipaleen jäsen Timo Pääkkö tulee kertomaan etsintätyöstä. Museon vaihtuvassa näyttelyhuoneessa on samanaikaisesti nähtävillä ryhmä Taipaleen löytämän sankarivainaja Antero Salosen tarina.

Puhujavieraina kuulemme myös Taivassalon-Kustavin Reserviupseereista Stefan Abrahamssonia, joka kertoo sodankäynnistä saaristossa historiallisesta ja nykynäkökulmasta sekä Meeri Tengströmiä, joka kertoo nykypäivän reserviarmeijan toiminnasta sivuten paikallista sotahistoriaa ja evakkoja.

Lisäksi päivän aikana voi museossa kiertelyn lisäksi nauttia virvokkeita ja tutustua työnäytöksiin.

Tarkempi päivän aikataulu tarkentuu lähempänä. Muutokset mahdollisia.

Sota- ja maanpuolustushistoriaa museon uudessa näyttelyssä 

Taivassalon museon vaihtuvaan näyttelyhuoneeseen on tänä kesänä koottu Suomen sota- ja maanpuolustushistoriaa monesta näkökulmasta avaava kokoelma. Tilassa pääsee tutustumaan mm. Suojeluskunta- ja sitä tukeneen Lotta Svärd -järjestöjen toimintaan. Lisäksi nähtävillä on asemasodan aikaan tehtyjä hienoja puhdetöitä, joista suuri osa on valmistettu Kannaksella.

Näyttelyhuoneessa sodan kauaskantoisista vaikutuksista kertoo taivassalolaisen Antero Salosen tarina. Salonen katosi talvisodassa 1939 ja löytyi 80 vuotta myöhemmin Muolaan Taaperniemestä. Hänet laskettiin Taivassalon kirkkomaalla sijaitsevaan sankarihautaan toukokuussa 2022.

NÄYTTELYT JA TAPAHTUMAT 2023

Taivassalon museo eli Viiasten kartano avaa ovensa jälleen kesällä ja on auki kesäkuun alusta elokuun loppuun tiistaista sunnuntaihin kello 12–16. Kartanon vaihtuvassa näyttelytilassa nähdään muun muassa lotta- ja sankarivainajanäyttelyt sekä vaatturin huoneessa kertomuksia kotiseutuaktiivin työstä museon hyväksi.

Heinäkuun 4. päivänä kartanomuseon puistossa vietetään yhteislaulutilaisuutta Hannu Mäen vetämänä. Bittan laulut -tapahtumassa lauletaan edesmenneen kunnallisneuvoksen Birgitta Tommilan suosikkikappaleita.

Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina ovat vuorossa perinteiset kotiseutupäivät, jossa puhujavieraat kertovat muun muassa sankarivainajien etsintätyöstä. Varsinais-Suomen museopäivää vietetään elokuun viimeisenä sunnuntaina ja tapahtumassa on muun muassa työnäytöksiä.

Taidenäyttelyt vaihtuvat museon kahviossa kuukausittain. Kesän aikana on esillä Päivi Hannulan, Hanna Nurnheimin ja Mika Aulion töitä.

Museon kahvila palvelee museon aukioloaikana.

Tervetuloa

VUOSIKOKOUS

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 24.4. Silvermarketin tiloissa.

Taivassalo-Seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jorkka Lehtonen. Muut hallituksen jäsenet ovat Inga Grönlund, Vilja Lahdenperä, Marja Laine, Toive Lehtinen, Anne Penttinen, Marita Perttala ja Emilia Rainiola.

Uudeksi jäseneksi valittiin Hannu Visuri, joka on toiminut hallituksen sihteerinä jo jonkin aikaa. Varajäseniksi valittiin Eira Rouvali ja Anssi Suinila.

Kokous kutsui Eira Rouvalin yhdistyksen kunniajäseneksi ansiokkaasta työstä kotiseututyön hyväksi.

MUSEOKAUSI 2023

Viiasten kartanomuseo valmistautuu museokauteen.

Viime vuoden ”Lelut” -näyttely purettiin.

Museon siivoustalkoot pidettiin 20.4. Piha-alue haravoitiin ja museorakennuksista talven pölyjä pyyhittiin sekä tuuletettiin huonetiloja.

Vuoden ensimmäinen ryhmä on jo käynyt tutustumassa museon perusnäyttelyyn.

Sähkön siirrosta vastaava verkkoyhtiö teki museon alueella kaapelointitöitä, jotka saatiin päätökseen 25.4.2023. Nyt odotetaan, että maisemointityöt ja piha saadaan kuntoon ennen museokauden alkua.

Puheenjohtajalla on puheenvuoro

Hyvää kevättä kaikille kotiseudun perinteitä vaaliville!


Itse olen aboriginaali taivassalolainen, vaikkakin kierrellyt elämäni aikana lounaisrannikkoa pitkin poikin Turun ja Rauman välillä. Aina kuitenkin, meren parttal. Puheessani olenkin näin saanut säilyttää lounaismurteen. Kieltäni en ole muuttanut, vaikka 90-luvun alussa käytyäni Jyväskylässä auskultoimassa silloinen ohjaajani sanoi, että ”jos olisit tullut opiskelemaan viisi vuotta aikaisemmin, olisimme laittaneet sinut kielikuriin”. Koin murteeni kuitenkin olevan rikkauteni silloin ja nyt, jos koskaan. Murre on osa perintöämme, jonka olemme vanhemmiltamme saaneet ja yhtä arvokas kuin muukin perintökalleus. Vaikka tänä päivänä tuntuukin, että perintövaasi säilyy paremmin kuin kielemme.


Taivassalo-Seuran yhtenä tarkoituksena on kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen. Yhtenä tärkeänä osana sitä on meidän kielemme. Suurin osa informaatiosta saadaan yleiskielellä ja nykyisin myös kokonaan vieraalla kielellä eli englannilla. Millaiseksi kielemme muuttuu 50 vuoden kulutta?? Vaalikaa kieltämme. ”Opettakka kakaran puhelema meijä kiält”.
Toivotan kaikille vapauttavaa kesää koronakurimuksesta, nähdään museolla!

Inga Grönlund, puheenjohtaja
kalastajan tytär

Inga Grönlund, puheenjohtaja

Yllättävä lahjoitus ja museon avajaiset

Muistelmia seuran ja museon alkuvaiheista, osa 2/2

Taivassaloseura oli saanut hankittua museorakennuksen ja esineiden keruu oli käynnissä, mutta muuten seuran toiminta oli vähäistä. Työmaata olisi ollut, sillä rakennus oli huonokuntoinen ja olisi vaatinut laajalti pikaista korjaamista. Varoja ei ollut edes lainan korkojen maksuun; toiminta näytti hiipuvan jo heti alkuunsa. Lue lisää…

Monien vaiheiden kautta Taivassalo-Seuran perustamiseen

Muistelmia seuran ja museon alkuvaiheista, osa 1/2

Rauni Nummelin mainitsee Taivassalo-Seuran 30-vuotishistoriikissaan vuonna 1990, että ajatus kotiseutumuseon perustamisesta syntyi jo vuonna 1957. Ajatuksen ”virallisti” valtuuston päätös perustaa museotoimikunta, jonka puheenjohtajaksi nimettiin Santeri Kleemola ja sihteeriksi Onni Laukkanen. Museon paikaksi suunniteltiin vanhaa pappilaa, kirkon lainamakasiinia tai Ketolaa. Lue lisää…